Istoria Mănăstirii Petru Vodă

Publicat
7 Iul 2016

Lăcașul, având hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost înființat în anul 1991 într-o poiană (Hașca) din Munții Stânișoarei de către Arhimandritul Iustin Pârvu, în amintirea celor care au suferit în detenție în timpul regimului comunist.

Mănăstirea Petru Vodă este o mănăstire ortodoxă care aparține administrativ de Arhiepiscopia Iașilor.

Lăcașul, având hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost înființat în anul 1991 într-o poiană (Hașca) din Munții Stânișoarei de către Arhimandritul Iustin Pârvu, în amintirea celor care au suferit în detenție în timpul regimului comunist. Biserica din lemn a fost terminată în 1992. A fost pictată în perioada 1994-2000 în tehnică tempera de către pictorul Mihai Gabor în stil bizantin, atât în interior cât și în exterior.

Accesul se face printr-un drum forestier, derivație din satul Petru Vodă situată pe parte stângă a direcției de mers, dinspre Poiana Largului spre Târgu Neamț.

Biserica este contruită din grinzi de lemn, pe o fundație de beton. Catapeteasma – realizată de Pantelimon Peiu din Târgu Neamț, este din stejar. O turlă octogonală prelungește în sus naosul. Intrarea în pridvor se face prin partea sudică, printr-o ușă sculptată în stejar.

Schituri în subordine

Schitul Păstrăveni
Având hramul Sfânta Parascheva, a fost înființat în anul 2001 și se află în satul Rădeni din comuna Păstrăveni, județul Neamț.

Schitul Urecheni
Având hramul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, a fost înființat în anul 2000 și se află în satul Urecheni din comuna Urecheni, județul Neamț.

 

 

Citește alte articole despre: istoric, istorie, Manastirea Petru Voda